Bel 088-0600788|Klant worden|Inloggen|

Bel ons

Contact supportWat is een tablet?
Een tablet wordt gebruikt om de cursor op uw scherm te besturen, net zoals u normaal gesproken met een muis doet. Een tablet wordt meestal geleverd met een electronische pen welke functioneert in het actieve gebied op het tablet. Omdat de pen draadloos is en geen batterijen bevat kunt u er de computer en veel vrijer en intuïtiever mee bedienen.


Wat kun je doen met een tablet?
Niet alleen kunt U met een tablet illustraties en web-graphics maken, maar u kunt er ook foto's mee bewerken, handgeschreven emails mee maken, animaties maken, en u kunt er zelf direct mee in office documenten schrijven (Word/Excel/PowerPoint etc.). Voor al deze toepassingen heeft u wel de juiste software nodig, want een tablet is in eerste instantie gewoon een perfecte vervanger van de computer muis.


Kun je alleen met een tablet al tekenen?
Nee, naast een tablet heeft u ook een tekenprogramma nodig. Een tablet is een stuk hardware, maar om bepaalde taken op uw computer te kunnen uitvoeren heeft u ook software nodig. Vrijwel alle WACOM tabletten worden geleverd met een kwalitatief hoogwaardig tekenprogramma.


Wat is het verschil tussen een tablet en een gewone muis?
WACOM tabletten hebben een draadloze pen, hebben geen mechanische onderdelen die kunnen vervuilen, en bevatten geen batterijen die vervangen moeten worden. Daarnaast werkt een muis met relatieve verplaatsing; waar de muis staat is niet belangrijk, de beweging telt. Een tablet werkt daarintegen met absolute posities; plaats de pen linksonder op het tablet en de cursor staat linksonder op het beeldscherm. Als u hieraan gewend bent geraak kunt u de cursor veel sneller naar een andere positie op het scherm bewegen.


Kan een tablet tegelijkertijd met een gewone muis gebruikt worden?
Ja, een WACOM tablet kan tegelijkertijd gebruikt worden met andere muizen, track-balls, en andere invoerapparaten.


Waarom zijn er tabletten in verschillende formaten? En wat is het verschil?
De basis-functionaliteit van elk tablet is hetzelfde, ongeacht het formaat. Echter, hoe groter het tablet, hoe makkelijker het voor u, als mens, wordt om de cursor op het scherm heel nauwkeurig te bewegen.
Normaal gesproken komt het hele actieve gebied van het tablet overeen met het hele beeldscherm. Stelt u zich nu eens voor dat u een heel klein tabletje heeft, als u de pen hierop een klein beetje beweegt zal de cursor op het beeldscherm een hele grote beweging maken. Om de cursor op het beeld nauwkeurig te besturen moet u hele kleine en super nauwkeurige bewegingen op het tabletje maken. Het tabletje kan dit wel aan, maar u niet. Dus, als u heel precies wilt werken heeft u een groter tablet nodig.


Wat kan ik met een tablet doen?
Naast het feit dat een tablet dient ter vervanging van de muis, zijn er nog meer applicaties. Wij noemen er een aantal:
  • Fotobewerking. Een tablet kan helpen om beter te selecteren en te corrigeren.
  • Tekenen uit de vrije hand. Wel eens geprobeerd een handtekening met de muis te zetten? Als u het resultaat ziet snapt u waarom een pen beter is.
  • CAD en 3D modellering.
  • Handschriftherkenning.
Alle bovenstaande taken kunnen beter met een tablet gedaan worden dan met een muis, omdat een muis hiervoor niet was ontworpen.


Hoe werkt een WACOM tablet?
WACOM tabletten maken gebruik van elektromagnetische resonantietechnologie -ontwikkeld door WACOM- waarbij radiogolven naar de pen worden gestuurd en geretourneerd voor positie- knop- en pendruk-analyse. Het is de pen die drukgevoelig is, niet het tablet. U kunt daarom gerust met uw hand op het tablet leunen, of er een foto op leggen om over te trekken. Voor meer informatie zie [Hoe werken WACOM tabletten?]


Waar kan ik meer informatie vinden over handschriftherkennings-software?
Voor Windows XP gebruikers bestaat er Paragraph PenOffice en Paragraph Calligrapher. Beide programma's zijn in het Nederlands verkrijgbaar; kies daarvoor wel voor de 'Multilingual Editions'.
In Microsoft Office XP en hoger is handschriftherkenning ingebouwd, maar het is normaal gesproken niet geinstalleerd. Kijk in de handleiding van Office hoe u dit onderdeel kunt installeren.
In Windows Vista en Windows 7 zit handschriftherkenning ingebouwd (behalve in de Home Basic editie). Ook in Mac OS 10.2 en hoger is handschriftherkenning ingebouwd. De naam van dit onderdeel van het Mac OS besturingssysteem is 'Inkwell'.


Hoe kom ik er achter of een programma het WACOM tablet ondersteunt?
WACOM tabletten werken samen met ALLE programma's, zonder uitzondering. Een tablet werkt net zoals een gewone muis. Maar als u de WACOM driver installeert reageert het tablet sneller en kunt u tevens met absolute posities werken. Dat wil zeggen dat een punt, in het actieve gebied van het tablet, altijd aan hetzelfde punt op het beeldscherm is gekoppeld. Voor de meer geavanceerde functies van het tablet, zoals drukgevoelig tekenen, reageren op het kantelen van de pen, gummen, en het herkennen van individuele invoerapparaten heeft u wel software nodig die deze functionaliteit ondersteunt. Veel software doet dat, en de maker van uw software, of de gebruiksaanwijzing, kan u meestal vertellen welke extra tablet functies worden ondersteund.


Wat wordt bedoeld met "Absolute Postitie"?
Veel gebruikte invoerapparaten, zoals de muis, gebruiken "relatieve verplaatsing" om de cursor over het beeldscherm te bewegen. Gaan de muis naar links, dan gaat de cursor naar links, en andersom. Er is echter geen relatie tussen de positie van de muis op de muismat en de positie van de cursor op het scherm. WACOM tabletten werken daarintegen met "absolute positionering", het hele actieve gebied van het tablet staat voor het hele beeldscherm. Hierdoor kan een specifieke plaats van de penpunt in het actieve gebied worden gekoppeld aan een specifieke plek van de cursor op het scherm. Hierdoor kan veel sneller, in een enkele beweging, naar een nieuwe positie gesprongen worden.


Wat wordt bedoeld met "Actief Gebied"?
Het actieve gebied van een tablet is het gebied op het tablet waarbinnen pennen, muizen en cursoren werkzaam kunnen zijn. Een tablet is altijd iets groter dan het actieve gebied omdat er altijd een rand om het actieve gebied zit, dit voorkomt dat u met de pen naast het tablet kunt belanden. WACOM maakt tabletten met actieve gebieden in zes verschillende maten; van A7 t/m A3.


Wat is "Pendruk"?
De punt en het gummetje van een WACOM pen kan registreren met hoeveel kracht u, met de penpunt of het gummetje, op het tablet drukt. Als u software heeft die deze gegevens kan uitlezen dan kunt u dit gebruiken veel natuurlijkere te tekenen dan zonder deze druk-registratie. Bij de Graphire tabletten kan druk in 512 stapjes, en bij de Intuos serie in 1024 stapjes worden geregistreerd. Dit is ruim voldoen voor mooie vloeiende lijnen. Pendruk kan, binnen bepaalde tekensoftware, ook gebruikt worden om bijvoorbeeld de transparantie, kleur of lijndikte te beinvloeden.


Wat wordt bedoeld met het "Gummetje"?
Veel WACOM pennen hebben een gummetje aan het uiteinde van de pen, net zoals je dat soms bij een potlood hebt. Dit gummetje is actief op het tablet, net zoals de punt van de pen. Binnen het WACOM regelpaneel kunt u instellen welke functie het gummetje binnen bepaalde programma's heeft. Sommige programma's maken uit zichzelf al gebruik van het gummetje.


Wat zijn "Apparaat knoppen"?
Op alle WACOM pennen, muizen en cursoren zijn een of meerdere knoppen aanwezig. Deze knoppen zijn vrij programmeerbaar. U kunt er bijvoorbeeld een muisknop aan toekennen, of een combinatie van toetsaanslagen, een programma wat wordt opgestart, of u koppelt er een eigen pop-up menu aan. Door de juiste functies te kiezen kunt u sneller en efficienter werken.


Wat is "Tool-ID"?
"Tool" is Engels voor "invoerapparaat" en "ID" staat voor "Identification" oftewel "identificering". Deze term wordt gebruik voor Intuos invoerapparaten en geeft aan dat iedere invoerapparaat een unieke code bevat, en daardoor als uniek apparaat door het tablet herkend kan worden. Hierdoor is het mogelijk om elk invoerapparaat zijn geheel eigen instellingen te geven. Met Tool-ID kunnen meedere gebruikers hetzelde tablet gebruiken met elk hun eigen pen en persoonlijke instellingen. Of u kunt meerdere pennen gebruiken die elk een andere functie hebben; bijvoorbeeld een die dikke lijnen trekt en een andere die dunne lijnen trekt.


Wat zijn "toepassingsspecifieke instellingen"?
WACOM Intuos invoerapparaten en tabletten kunnen voor elke toepassing, of programma, anders ingesteld worden. Dit hoeft niet, maar kan erg handig zijn als de programma bijvoorbeeld verschillende "Tool-Buttons" nodig hebben. Zodra een bepaald programma actief wordt zullen de instellingen voor dat programma gebruikt gaan worden.


Wat is het verschil tussen een LCD tablet en een touch screen?
Zowel bij een LCD tablet als bij een touch screen werkt u op het scherm zelf, maar daar houden de overeenkomsten wel op. Bij een touch screen ligt er een aanraak-gevoelige laag over het scherm dat reageert op alles wat het scherm aanraakt. Touch screens zijn onnauwkeurig, hebben last van vuil en zijn kwetsbaar. Bij een WACOM LCD tablet, zoals de Cintiq, communiceert de pen d.m.v. electromagnetische velden door het beeldscherm heen met het tablet wat erachter ligt. U kunt dus rustig met uw hand op het scherm rusten; een LCD tablet zal alleen op de pen reageren. Bovendien is een LCD tablet veel nauwkeuriger en, omdat het tablet achter het scherm zit, veel minder kwetsbaar dan een Touch screen. Touchscreen kunnen worden gebruikt voor navigatie door menu's of voor kleine pocket-apparaatjes; LCD tabletten daarintegen worden gebruikt voor nauwkeurig en drukgevoelig tekenen uit de vrije hand.

Ontvang als eerste wacom aanbiedingen, tips en nieuwtjes!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijft op de hoogte. We sturen geen spam, beloofd!